pondelok 6. júla 2015

Chladná baňa v Častej

Mal som v pláne vybehnúť na Pezinskú babu, ale preteky do vrchu mi trošku narušili plán. Na poslednú chvíľku sa na zastávke autobusu rozhodujem, kam pôjdem. Stále netuším, keď prichádza autobus do Častej. Okamžite sa rozhodujem, veď v Sivej a Červnej bani som ešte nebol. Tak je to jasné. Zhodou náhod, sa veziem do Častej.

Autobus ide cez Pílu, tak chvíľu rozmýšľam, že to vezmem z Červeného kameňa. Nakoniec vystupujem na prvej zastávka v Častej. Otočím sa do kopcov pomedzi domy. Slniečko hrozne pripeká, a už sa neviem dočkať, kedy budem v chládku lesa. 

V lese je to už lepšie. Mám to namierené k Sivej bani, nazývanej aj Dolná Mária štôlňa.  Idem približne na severo-západ a o pár minút križujem zelenú turistickú značku. Chvíľku rozmýšľam, kade to bude najlepšie. Vydal som sa popri plote nejakej obory. O chvíľku už z diaľky vidím čosi, ako info tabuľu. Vydám sa pozrieť, čo to tu je.


Sivá baňa
Info-tabuľa pri Sivej bani

Pozerám, veď už som tu. Idem si pozrieť úvodnú ryhu. Na jej začiatku vidím betónové stĺpiky, ako keby tu bolo stavidlo. Alebo to nemusí byť úvodná ryha, ale prepadnutá chodba, a tie stĺpiky sú zbytky vchodu ?


Sivá baňa
Úvodná ryha Sivej bane
Idem pozrieť vstupný otvor. Už vopred som vedel, že štôlňa je zatopená. Zasvietil som do chodby a v diaľke je vidieť drevená hrádza na reguláciu vody.

Išiel som iba naľahko, tak do vody neleziem. Chvíľku si prezerám okolie otvoru. Nachádzam množstvo úlomkov bridlíc.


Sivá baňa
Drevená hrádza v chodbe

Chvíľku som sa tu pomotkal, a čo to pofotil. Neskôr sa beriem ďalej. Popri plote som sa vybral do mierneho briežku. Asi o 200 metrov vidím haldu, tak už viem, že som pri cieli. Tu je Červená baňa, tiež nazývanej Horná Mária štôlňa.

Červená baňa
Halda Červenej bane
Nad haldou vidím úvodnú ryhu, ktorá končí závalom. Vybehol som z úvodnej ryhy nahor a nad ňou nachádzam vedľa seba dve pingy hlboké asi 5 metrov.


Červená baňa Červená baňa










Idem ich pozrieť.  Zliezol som do vzdialenejšej pingy. Chcem si pozrieť prepojenie oboch píng krátkou štôlničkou.


Červená baňa
Spojovacia štôlnička

Hneď vedľa tejto prepojovacej štôlničky nachádzam otvor do bane. Vraj to je pôvodný starší vstup. Otvor síce vyzerá malý, ale oproti mojim posledným vstupom do baní, je to super komfort.


Červená baňa
Vstupný otvor



Po vojdení do bane, sa mi otvoril väčší vydobytý priestor. Na zemi, na dreve, vidím zaujímavé zhluky pliesne.

Červená baňa



Po tom, čo si ich poobzerám, pokračujem ďalej do útrob bane. Po asi 5 metroch vidím ľavostrannú kresanicu. Chodba vedie smerom k zavalenému otvoru. Prišiel som až na koniec ku závalu.
Červená baňa
Kresanica smerom k úvodnej ryhe
Tu vidím, že po závale sa dá dostať niekam hore. Vyštverám sa tam. Som v ďalšom priestore a po závale sa dá ísť ešte hore. Vyškriabem sa nahor a vidím otvor. Strčím tam hlavu a zasvietim čelovkou. Hlavu mám v menšej dutine plnej nejakých mušiek. Svetlo čelovky ich vyplašilo a začali splašenie lietať. Pozerám, že niekam miznú. Chvíľu uvažujem. Dvakrát som sa štveral nahor. Vždy tak po 2 metroch.  To znamená, že som niekde na konci úvodnej ryhy. V tom závale. Asi tu je nejaký otvor, ktorý nevidím. Budem to musieť prezrieť zvonku.

Vrátil som sa späť kresanicou do hlavnej chodby. Rozhliadam sa, a asi po troch metroch vidím zasa pravostrannú kresanicu. Táto ma inú farbu. Tmavošedú a na dotyk je mazľavá Podobnú horninu som našiel v Perneku v štôlni Mikuláš.


Červená baňa
Tvoriace sa kvaple v kresanej chodbe

Na strope sa tvoria malinké kvaple, a po bokoch vidím kalcitové náteky. Chodba je na dne trošku zasypaná, tak miestami idem kačákmi. Až na konci sa môžem vyrovnať. Prezrel som si čelbu, a vrátil sa do hlavnej chodby. 

Hlavná chodba sa mierne točí vľavo a po pár metroch končí.
Červená baňa
Koniec hlavnej chodby

V dnešných horúčavách mi je tu tak dobre, tak som sa tu ešte zdržal. Prezerám si všetky možné farby, ktoré som tu našiel. Je to úžasné. V takejto malej bani je zastúpených toľko druhov minerálov. Farby sú tu od červenej cez bielu, sivú zelenú po tyrkysovú.
















Nuž nerád, ale predsa len treba ísť von. Vyliezol som otvorom do pingy. Ovalilo ma teplo. Keď som sa vyštveral z pingy, horúco mi bolo ešte viac.


Keď som sa o chvíľku aklimatizoval, išiel som sa pozrieť do úvodnej ryhy, kam tie mušky mizli. Odhrnul som trošku napadané lístie a uvidel som malý otvor, odkiaľ vyletovali mušky. Z otvoru som cítil chladný vzduch. Tak som sa nemýlil bol som naozaj iba kúsok od povrchu.


Otvor do štôlne v závale v úvodnej ryhe

Fajn, celkom príjemný deň. Na chvíľku som sa zvalil do trávy, a len tak rozmýšľam nad tým povestným chrústom.  Po chvíli už uvažujem nad zatopenou Sivou baňou. Škoda, že je zatopená, lebo mala dĺžku cca 250 m .
Keď ma to prestalo baviť, zbalil som sa, a vrátil som sa rovnakou cestou spať, kde som v Častej počkal na autobus domov.


Ak by Vás zaujímali ďalšie informácie o častovských baniach, nájdete ich na stránkach projektu čierne diery.

Červená baňa
Mapa Červenej bane